Ga naar de inhoud

Huisarts-advies; Is alles wat uit de natuur komt gezond?

Het is alweer herfst, dus de blaadjes vallen van de bomen, de dagen worden korter en de virussen zijn weer volop in de lucht aanwezig. Onze wijk-huisarts geeft advies voor dit seizoen.

Verkoudheid
Zowel het onschuldige verkoudheidsvirus (rhinovirus), waar vele kinderen verkouden van worden en daarmee ook vaak de ouders, als ook het griepvirus. Bij storende klachten van het verkoudheidsvirus (niet kunnen drinken of slecht kunnen slapen) kan neusspray (zoutoplossing of lage dosering xylometazoline) een prettige verlichting geven. Bij koorts kan paracetamol gegeven worden. De voorkeur gaat bij kleine kinderen uit naar een zetpil, vanwege toegevoegde bestanddelen in de drank.
Kijk op Thuisarts.nl voor meer informatie over de klachten en kom voor advies over medicijnen in de apotheek. 

Griep
Naast dit virus zijn er ook virussen waar mensen zieker van kunnen worden zoals bijvoorbeeld het griepvirus. Een echte griep gaat gepaard met 5 dagen koorts, echt ziek voelen, waarbij je het liefst in bed wilt blijven liggen. De enige remedie hiervoor is uitzieken naast veel drinken en het gebruiken van extra vitamine C. Voor kwetsbare mensen valt het griepvaccin te overwegen. Deze beschermt tegen de complicaties zoals een longontsteking. Hoewel het griepvaccin de kans op een infectie met het griepvirus flink verlaagt, het kan niet 100% een infectie voorkomen. Ook voor COVID is in de herfst voor de kwetsbare mensen een vaccin beschikbaar.

Herfstblues
De herfst staat ook bekend om de zogenaamde herfstblues die wordt aangewakkerd door het vallen van de blaadjes en het korter worden van de dagen. Wat soms heel goed kan helpen is toch naar buiten gaan en een mooie herfstwandeling maken of een andere buitensport beoefenen. Daarnaast kun je verder aan je weerstand werken door extra vitamines in te nemen zoals vitamine D. De zon is in deze periode van het jaar niet krachtig genoeg om voldoende vitamine D aan te kunnen maken. Als je stemming toch echt somber is, maak dan een afspraak met de huisarts. Deze kan je verder helpen.
Als je meer wilt weten over het gebruik van vitamines, kom kan gerust langs in de apotheek voor advies. 

Is alles wat uit de natuur komt gezond?
Nee, dat is een fabeltje. Een bekend voorbeeld zijn de verschillende boleten. Eekhoorntjesbrood kun je eten, zowel rauw als gebakken, terwijl de kastanjeboleet rauw echt giftig is. Dus pas ook hierop als je in het bos paddenstoelen gaat plukken! Dit geldt ook voor de verschillende zwarte en rode bessen. Mocht je zelf of je kind een giftige bes of paddenstoel gegeten hebben, bel dan de huisarts!
Een wandeling in het bos met de hele familie is wél heel gezond, zeker als je onderweg kastanjes en eikels kunt vinden. Uiteraard kun je de tamme kastanjes poffen. Zo krijg je gratis en voor niks vitamine B1, B6 en foliumzuur binnen. Probeer zoveel mogelijk leuke en gezonde dingen uit de herfst te halen!

Kijk voor meer informatie over klachten op Thuisarts.nl of wilt u advies over het gebruik van vitamines of van medicijnen kom dan langs in de apotheek.

Deel dit bericht met anderen >