Ga naar de inhoud

Warmtenet komt eraan en zorgt voor veel vragen

In Eindhoven Noordoost wordt een warmtenet aangelegd, ook deels in de Generalenbuurt. Om uitleg te geven en vragen te beantwoorden hield de Gemeente Eindhoven een informatieweek. Deze was goed bezocht met zo’n 300 buurtbewoners, huurders en woningeigenaren.

Warmtenet Eindhoven Noordoost
In de Generalenbuurt zoeken we al een aantal jaar naar andere manieren van verwarmen dan aardgas. Inmiddels weten we dat een warmtenet in deze buurt ongeveer 8.000 woningen kan verwarmen. Daarom gaat de Gemeente Eindhoven een warmtenet aanleggen. De bron voor dit warme water is de Rioolwaterzuiveringsinstallatie (de RWZI) aan de Van Oldenbarneveltlaan. Bij het schoonmaken van ons rioolwater komt namelijk veel warmte vrij. Zonde om hier niets mee te doen. We vangen de warmte op en pompen dat warme water via een netwerk van leidingen onder de grond naar Buurt Warmte Centra (BWC). Daar warmen we het water op naar 50 graden en vanuit de BWC sluiten we de huizen in verschillende buurtdelen aan.

In de woningen wordt eerst een afleverset en booster geplaatst. De afleverset zorgt ervoor dat een groot deel van het water van 50 graden naar de bestaande radiatoren gaat. Een ander deel van het water wordt door de booster tot 65 graden verwarmd. Dat water gaat naar de keuken en de douche.  

Duurzaamheidspact met de woningcorporaties
Om een warmtenet te maken zijn voldoende woningen nodig om aan te sluiten. Daarom zijn er afspraken gemaakt met de woningcorporaties. Ze verduurzamen de woningen in de wijk en onderzoeken de mogelijkheid tot aansluiten op het net. De Gemeente Eindhoven en de woningcorporaties werken daarin samen in het Duurzaamheidspact. Woon je in een woning van een woningcorporatie? Informeer dan bij jouw woningcorporatie naar de plannen.

Terugblik infoweek
We beginnen met de aanleg van het warmtenet in 2025. Voordat de schop in de grond gaat willen we in gesprek met bewoners. Daarom organiseerden we inloopspreekuren in ontmoetingscentrum De Uitwijk in de week van 13 november. 

Tijdens de informatieweek hebben we ongeveer 300 buurtbewoners gesproken. Zowel huurders als woningeigenaren. Een groot aantal van de woningeigenaren zit in een Vereniging van Eigenaars (VvE). Over het algemeen zijn de reacties positief. Natuurlijk zijn er op dit moment al veel vragen. De belangrijkste vragen gaan over de plaats van het warmtenet, de kosten van aansluiting, of het een verplichting is om aan te sluiten, enzovoorts. Al deze en meer vragen en opmerkingen gaan we beantwoorden en samenvoegen. We zorgen dat die informatie voor eind van dit jaar te vinden is op www.eindhovenduurzaam.nl/aardgasvrij.  

Nieuwsbrief
Wil je meer weten over aardgasvrij wonen en dit project Aardgasvrij Eindhoven Noordoost? Kijk dan op de website www.eindhovenduurzaam.nl/aardgasvrij. En wil je graag de nieuwsbrief ontvangen? Mail dan naar ons via deze link of mail Aanmelden Nieuwsbrief Aardgasvrij Noordoost naar duurzaamheid@eindhoven.nl.

Kijk voor meer informatie over het warmtenet project op www.eindhovenduurzaam.nl/aardgasvrij of gebruik de bovenstaande QR code.
Nieuwsbrief ontvangen stuur dan een mail via via deze link of mail Aanmelden Nieuwsbrief Aardgasvrij Noordoost naar duurzaamheid@eindhoven.nl.

Deel dit bericht met anderen >