Minibiebs, kinderzwerfboekenstation en ruilkasten

Je komt ze steeds vaker tegen: Verschillende kasten in tuinen, aan gevels en openbare gelegenheden. Dat kan o.a. een minibieb, kinderzwerfboekenstation of een ruilkast zijn. Ook in onze Generenbuurt zijn er een aantal te vinden. Maar wat zijn dat nu eigenlijk? Over drie daarvan kun je hier een korte uitleg lezen over het ontstaan daarvan en hoe dit werkt.

Minibieb
De minibieb wat is dat eigenlijk? Daar zijn niet echt speciale regels voor, dat kan een kastje zijn, meerdere kasten of een plank met een aantal boeken, dat kunnen er 5 of 150 zijn, dat maakt helemaal niks uit. Je kunt er boeken lenen, ruilen of gewoon boeken die je thuis hebt liggen en waar je niks meer mee doet, in plaatsen. Het idee van de minibieb is ontstaan in Winsconsin (VS), Todd Bol maakte van hout dat hij klaar had staan voor het grof vuil een Little Free Library. Met zijn plan wilde hij andere mensen inspireren dit ook te doen. Inmiddels kom je ze overal tegen.

Kinderzwerfboekenstation
Een kinderzwerfboekenstation kun je vergelijken met een minibieb, alleen deze zijn alleen geschikt voor kinderboeken. In 2010 bestond het Nationaal Fonds Kinderhulp 50 jaar. De bedenker van de kinderzwerfboek Leo Dijkgraaf, gaf zijn idee voor het kinderzwerfboek cadeau. Op 26 mei 2010 gaf Prinses Laurentien het startsein en gingen de eerste kinderboeken zwerven door Nederland. Sinds 2014 worden er kinderzwerfboekenstations opgericht in het hele land, hier kan een kind een boek halen of een boek brengen of allebei. Om te kijken of er bij jou een station in de buurt is kun je een kijkje nemen op:
Waar zijn Stations? – Kinderzwerfboek

Ruilkasten
Dit zijn kasten waar je bijvoorbeeld speelgoed, kleding, plantjes of wat dan ook in kunt plaatsen om te delen met andere. Heb je zelf overbodige spullen dan kun je die daar ook in kwijt.

Tip
In sommige boeken staat in de kaft een sticker van Bookcrossing met een BIC code, het is heel leuk om deze te registreren op www.bookcrossing.com, dat kan als je wilt gewoon anoniem, je geeft aan waar je het boek gevonden hebt en je kunt zien welke reis je boek al heeft afgelegd en waar deze allemaal al is geweest.
Ditzelfde geld ook voor kinderzwerfboeken, deze herken je aan de sticker aan de binnenkant van de kaft met een code, deze kun je registreren op www.kinderzwerfboek.nl.

Heb je zelf een Minibieb, Kinderzwerfboekstation, Ruilkast of iets dergelijks?
Maak een foto, vermeld de locatie en tip onze redactie: redactie@generaalspeciaal.nl
Dan kunnen wij deze plaatsen op onze website.