Ga naar de inhoud

Loes Beks: Impressionisme in de Generalenbuurt

Loes Beks, uit de Generalenbuurt aan de Generaal Chassélaan. Schildert al meer dan 25 jaar. En dit konden we niet voorbij laten gaan voor onze “Allemaal Speciaal” categorie.

Loes heeft veel geëxposeerd en heeft daardoor naam verworven, vooral in Noord-Brabant.  Zo is in juni haar werk te vinden tijdens de expositie in de KuBra-Art Galerie. Van 11 mei tot 7 juni in Rosmalen. Loes is schilder in hart en ziel. En dat is ook niet te missen. Al voor we bij haar binnen stappen hangt er een schilderij bij de deur in de wandelgang van Chasséstaete. In de ruime woonkamer hangen verschillende zelfgemaakte kunstwerken. Er is bijna geen muur die niet is aangekleed met handgemaakte meesterwerkjes die Loes door de jaren heen heeft gemaakt. Natuurlijk is dit maar een klein deel van haar collectie.

Een echte laatbloeier
Loes is pas later in haar leven begonnen met schilderen. Omdat ze niet naar de kunst academie mocht van haar houders. Ze werd wel gestimuleerd om te schilderen en tekenen. Maar er was geen brood in te verdienen dus haar ouders wilde niet dat ze hier haar werk van ging maken. En toen ze eenmaal aan het werk was, bleef er niet veel meer over dan alleen werk. Werk, was voor lange tijd haar hele leven. Loes werkte bij een computerbedrijf als office manager. Maar dit bedrijf ging verhuizen naar Amsterdam. En ze had geen behoefte om voor haar werk mee te gaan verhuizen naar Amsterdam. Ze heeft toen de keuze gemaakt om haar jeugddroom te realiseren. Ze is naar de HAVO gegaan in de avonduren. En heeft een kaderopleiding gevolgd bij de Stichting voor Ontwikkeling van Beeldende Kreativiteit (VOBK). “Geen idee hoe dat tegenwoordig heet.“: Zegt Loes. Na deze opleiding te hebben gehaald was ze bevoegd om les te geven. Ze heeft toen jaren les gegevens in tekenen, schetsen, en schilderen. Dus ze was een echte laatbloeier, want ze was toen al ver over de 50. Dit was zo’n 25 jaar geleden. Het was een late omschakeling, maar ze heeft alsnog de stap kunnen maken. En haar 2 dromen: schilderen, en lesgeven, kunnen combineren in 1 nieuwe carrière. En deze omschakeling heeft haar veel voordelen gebracht. “Toen mijn man ziek was heb ik enkele jaren weinig gedaan. Toen hij overleed ben ik gelijk weer begonnen met schilderen. Zoveel als de laatste 4 jaar heb ik nooit geschilderd. Dit is gewoon een uitlaatklep. En het heeft mij echt door de moeilijke tijden geholpen. Want zonder hobby zouden de dagen lang duren, en zou ik er heel anders bij hebben gezeten nu. Dus ik ben blij dat ik mijn tijd kan steken in een hobby. Want we moeten toch door met het leven.”

Impressionisme
Loes schildert haar werken in de stijl Impressionisme. 
“Impressionisme is geen werkelijkheid. Het is een impressie van een beeld. Je kunt hier nog dingen bij verzinnen. Het is niet super realistisch. Het geeft een grove weergave van een beeld, zonder heel veel detail. Je vult in gedachten de gaten in. Ik houd van los schilderen.”: vertelt Ze. “En op een wat groter doek. Want dan kun je lekker vrij bewegen met je kwast.”

Andere stijlen heeft ze wel geprobeerd maar dingen als perspectief lukt haar niet zo. “Ik probeer natuurlijk verschillende dingen. Maar Impressionisme is blijkbaar mijn ding. Hier ben ik goed in, en dat gaat bijna moeiteloos. En andere zijn weer goed in andere stijlen, maar kunnen weer geen impressionisme.”

Ze schildert op dit moment het liefst bloemen, maar ze heeft ook dansers geschilderd. En dieren of muzikanten. Boeken vol met foto’s liggen in de kast van schilderijen in verschillende stijlen. Eindeloze pagina’s met foto’s van gemaakte kunstwerken die ze heeft gemaakt door de jaren heen. Het atelier van Loes, of het “hokje” zoals ze het bescheiden noemt. Is een schatkamer van geschiedenis, kunstwerken, schilderijen, en herinneringen. Maar ook andere creaties, zoals beschilderde vazen en borden. Loes wil zelf niet op de foto, maar we mochten wel foto’s maken van de schilderijen en de ruimte waar ze werkt. Het is een kleine kamer met een schilders-ezel waar een doek op staat. “Deze is nog niet klaar.“: Zegt Loes. “Maar ik ga hier binnenkort weer mee verder.” Terwijl ze aan haar schilderijen werkt, heeft ze een uitzicht op de Winston Churchilllaan. “Het is heerlijk om hier te schilderen met het uitzicht, en mijn balkon om in de zon te zitten.

Inspiratie
Haar inspiratie komt uit van alles. Ze kijkt op Pinterest, maar gaat ook buiten kijken. Soms maakt ze schetsen of foto’s. Of gaat ze op reis voor haar inspiratie. Ze heeft foto’s en schetsen van de tuinen van Monet. Niet alleen een prachtige omgeving, maar Monet is ook haar grote inspiratie. Andere inspiratie komt gewoon uit Eindhoven. “De bermen staan straks ook weer in bloei. En nee, niet die narcissen. Die zijn geplant. Ik bedoel de wildgroeiende klaprozen enzo.” Inspiratie kan uit vele hoeken komen. Zelfs de ruwe, onbewerkte natuur van de Eindhovense bermen.

Hoewel ze is begonnen met Aquarel, is ze later overgestapt naar Acryl. “Acryl is veel fijner omdat je makkelijker fouten kunt herstellen, en het droogt ook snel.” Loes lacht even.. “Als ik ergens aan begin, en ik voel dat dit het niet wordt. Dan schilder ik er gewoon weer overheen. Dat doen wel meer schilders, zoals van Gogh. Ze ontdekken nu nog oude werken onder de verflaag van zijn schilderijen. Hij schilderde daar ook gewoon overheen. En het schilderij wat buiten bij de deur hangt, dat is wel 4 of 5 lagen dik.”

Ben je nu ook geïnspireerd?
Verschillende mensen raakten geïnspireerd door Loes en haar schilderijen. Waaronder een vriendin van haar die nog steeds schildert. Daarom geeft ze soms ook workshops, maar wel maar met 1 persoon tegelijk. Anders wordt het veel te druk natuurlijk. Mochten er mensen zijn die willen beginnen met schilderen. Dan heeft Loes één belangrijk advies: 

“Begin met aquarellen. Dat is wel het moeilijkste, en je moet zelf je verf mengen. Maar zodra je aquarel onder de knie hebt, wordt de rest opeens een stuk gemakkelijker. En als je mensen wilt leren schetsen. Dan neem een foto, en leg die ondersteboven. Ga dan niet letten op het gezicht. En probeer niet te kijken of alles in verhouding is, of klopt. Maar teken gewoon wat je ziet. Het resultaat zal je verrassen! Omdat je totaal niet bezig bent met het eindresultaat. Het schakelt een hersenhelft uit ofzo. Maar het werkt echt !”

En met deze gouden tips nemen we weer afscheid van Loes. En hopen we dat sommige van jullie geïnspireerd zijn om zelf wat te gaan experimenteren. En mocht je nu nieuwsgierig zijn geworden, dan kun je altijd een kijkje nemen op haar website. De link staat hier onder.

Deel dit bericht met anderen >