Ga naar de inhoud

Gezondheidstips voor de lente

De lente komt er alweer aan, ook al zien we dat nu niet elke dag. Door de wisseling van het weer, worden we ook weer blootgesteld aan het verkoudheidsvirus.

Het onschuldige verkoudheidsvirus (rhinovirus) waar vele kinderen verkouden van worden en daarmee ook vaak de ouders als ook het griepvirus . Bij storende klachten van het verkoudheidsvirus (niet kunnen drinken of slecht kunnen slapen) kan neusspray (zoutoplossing of lage dosering xylometazoline ) een prettige verlichting geven. Let op dat xylometazoline slechts 5 dagen achter elkaar gebruikt mag worden. Wissel dan af met een zoutoplossing.

Hooikoorts
Naast het verkoudheidsvirus zijn er nu ook weer pollen in de lucht, waardoor mensen last kunnen krijgen van hooikoorts. Heel veel klachten lijken op die van een verkoudheid. Bij hooikoorts kunnen een neusspray en oogdruppels voor verlichting zorgen en voor klachten die aanhouden ook tabletten. Kijk op Thuisarts.nl voor meer informatie over de klachten en kom voor advies over medicijnen in de apotheek. Op dit moment zijn er veel geneesmiddeltekorten, waar ook antibiotica bij horen. Met name de drankjes zijn vaak niet beschikbaar.

Om de kans te verlagen om ziek te worden, kun je werken aan je eigen afweer (immuunsysteem). Dit doe je door zo gezond mogelijk te leven en goed voor jezelf te zorgen zoals gezond eten met veel groenten en fruit en verse producten (geen kant en klaar maaltijden). Je kunt extra vitamines innemen zoals vitamine D. De beste manier om vitamine D tot je te nemen is om in de zon naar buiten te gaan om een wandeling te gaan maken of een andere buitensport te beoefenen. Daarnaast bevordert het de gezondheid om samen met anderen te bewegen. In de wijk worden wandeltochten georganiseerd. Dit is een perfecte mogelijkheid om alle goede zaken te combineren. Wandelen in de buitenlucht in gezelschap van familie en buurtgenoten. Daarnaast is het uiteraard ook erg leuk om buurtgenoten op deze manier te leren kennen.

De lente zon
De zon in de lente kan al lekker warm zijn, maar kan ook al schadelijk zijn voor de huid. Smeer daarom altijd de huid in met een zonnebrandcrème met beschermingsfactor. Voor advies over zonneproducten en vitamines en tips over het verhogen van je weerstand, kun je terecht bij de apotheek.

Advies door specialisten.
Huisarts Marileen de Haas (huisartsenpraktijk Rapenland) en apotheker Marjo Toemen (BENU apotheek Cassandraplein) geven advies over het seizoen.

Deel dit bericht met anderen >