Ga naar de inhoud

Allemaal Speciaal

Wie wonen en werken er in de Generalenbuurt? In deze serie interviewen we steeds iemand speciaals.

Ook in deze serie of heb je een tip? Stuur een mail naar redactie@generaalspeciaal.nl.

Harry: Een hele verzameling PSV-shirts

Als je aan Eindhoven denkt, denk je al snel aan PSV. En laat buurtgenoot Harry Walraven (61) daar iets bijzonders mee hebben. Generaal Speciaal neemt een kijkje bij Harry thuis, waar een hobby uit de hand lijkt te lopen! Vlaggen en vaandels van PSV, zijn zolder hangt er vol mee. Maar Harry’s grootst…

Lees meer

Dit is Cyriel

Cyriel woont al tien jaar in de Generalenbuurt en werkt sinds een tijdje ook vanuit huis. Hij is grafisch ontwerper en ondernemer in hart en nieren. Vanuit zijn thuiskantoor werkt hij aan zijn twee bedrijven Motion Canvas en BAMM! Multitouch.

Dat laatste bedrijf ontwerpt onder meer tablets en tafels met touchscreens voor zorginstellingen. Die worden specifiek gemaakt voor bijvoorbeeld mensen met dementie of jongeren met een beperking. Onlangs is Cyriel directeur en mede-eigenaar geworden. 

Hij haalt veel voldoening uit zijn werk. Laatst was hij bij een levering van een tafel bij een verzorgingstehuis in Didam. “Het is zo mooi om te zien hoe blij iedereen daarmee is, van zorgmedewerkers tot bewoners.”

Dit is Annie

Zij woont al 30 jaar in de Generalenbuurt. Annie is graag creatief bezig met papier en stof. Ze is jaren geleden begonnen met het maken van cadeautjes voor mensen om haar heen. Ze tovert pioenrozen van gekleurde servetten en paashazen van gele schoonmaakdoekjes. Klaprozen, korenbloemen, vogeltjes, ze maakt het allemaal. “Één bloem is leuk, maar een vaas vol bloemen is nog leuker!”

In haar vrije tijd is Annie vrijwilliger bij een handwerkclub voor ouderen in Sint Oedenrode. Daar maken ze welkomstpakketten voor vluchtelingen met gebreide en gehaakte kussens en kleedjes. Tijdens corona hebben ze ook knuffels van stof gemaakt voor mensen in verzorgingstehuizen zodat zij toch konden knuffelen.

Dit zijn Hannah en Ton.

Je ziet ze regelmatig in de buurt, want ze werken er als BOA. Ton is jeugd-BOA, Hannah is de wijk-BOA. Ze is werkzaam in heel Woensel-Zuid en is sinds november speciaal aanspreekpunt voor de Generalenbuurt.

Een groot deel van het werk bestaat uit het reageren op meldingen. Dan gaat het bijvoorbeeld over overlast door kliko’s, foutgeparkeerde aanhangers en auto’s, of over overlastgevende personen. “Daarnaast vragen hoe het gaat en wat er beter kan. We zijn dienstverleners en het visitekaartje van de gemeente in de wijk”, zegt Hannah trots. Ze vind het erg leuk om met mensen in gesprek te gaan. “Soms reageren mensen dan verbaasd: ‘Oh, je schrijft niet alleen parkeerboetes!?’”

Ook een melding? Meld het via de website of de BuitenBeterApp of telefoonnummer 14040. Zo komt het ook bij Hannah.

Dit is Robbin.

Als 12-jarige jongen kwam Robbin wekelijks in De Uitwijk om breakdance te leren. Daar is het zaadje geplant voor hoe hij zich daarna heeft ontwikkeld.

Robbin is zelfmeesterschapscoach. Dat betekent dat hij mensen helpt om bewuster te zijn van hun lichaam en geest, en zo meer meester te worden over hun eigen leven. Hij heeft een eigen praktijk in Eindhoven en richt zich vooral op jongeren. “Met behulp van fysieke en mentale oefeningen begeleid ik hen op het pad van zelfmeesterschap.”

Robbin woont bijna zijn hele leven in de Generalenbuurt. Hij woonde vijf jaar op andere plekken in de wereld om te leren en inspiratie op te doen. Overigens is het mede dankzij Robbin dat er nu ook calisthenics-toestellen staan in de Generalenbuurt.

Dit is Norisia.

Ze woont al twintig jaar in de Generalenbuurt. Op de galerij van haar appartement staan deze tomatenplanten. Ze zijn al enorm groot. Dat komt omdat ze vroeg begint en er veel aandacht voor heeft. “In de ochtend is er aan de ene kant veel zon, dan staan ze daar. In de middag is er juist veel licht aan de andere kant. Als ze kleiner zijn draag ik al die potten door het huis. Dan staan ze altijd op de beste plek. Nu ze groot zijn blijven ze lekker hier.”

Norisia heeft groene vingers. Naast tomaten kweekt ze onder meer ook paprika en Madame Jeanette-pepers in huis. Wat ze teveel heeft, vriest ze gewoon in.

Dit is Hans.

Hans woont al meer dan 30 jaar in de Generalenbuurt en zet zich in voor veiligheid in de wijk. Hij is EHBO’er. Sinds een aantal jaar hangt er bij Hans naast de voordeur een AED (Generaal van Merlenstraat 16) Dat is een draagbaar apparaat dat gebruikt kan worden wanneer iemand een hartstilstand heeft. Iedereen kan een training volgen om te leren hoe de AED gebruikt kan worden. “Hoe meer mensen in de wijk dit kunnen, hoe meer levens er gered kunnen worden.”

Hans is een van de coördinatoren van de buurtpreventie. Dat zijn bewoners die verschillende keren per week door de wijk lopen om te letten op de veiligheid. “We kunnen altijd nieuwe mensen gebruiken. Eén keer per maand een ronde lopen door de wijk draagt al bij!”

Dit is Ans.

Ze is dol op muziek. Ze speelt mondharmonica en zingt graag. Ans houdt van het Nederlandstalige levenslied met een lach en een traan. Een van haar favoriete zangers is Zwarte Riek.

Ans is altijd in voor een grapje. Ze woont al meer dan 35 jaar in de wijk, op verschillende plekken. In haar tuin heeft ze gezellige paardjes staan. Ook heeft ze een Siamese kat. 

Zie je haar fietsen in de wijk? Zwaai gerust!

Dit is Maarten.

Maarten is een echte entertainer. Hij is de Maarten in de door hem zelf ontwikkelde kindershows ‘Maarten & Empi’. De shows zitten altijd vol gezellige muziek, dansjes en gekkigheid.

Voordat hij zich met zijn shows op kinderen richten, was Maarten al jaren actief als radiomaker, dj, presentator en entertainer. Daarnaast was hij ook te zien op tv, als figurant in verschillende afleveringen van GTST en Onderweg naar Morgen, of als deelnemer in een spelshow.

Maarten woont al zes jaar in de Generalenbuurt. Als klein jongetje stond hij het liefst in de schijnwerpers. Hij zong, danste, deed mee aan playbackshows, schreef, deed gekke stemmetjes en organiseerde zelf allerlei mooie shows. En dat doet hij nu nog altijd!

Dit is Marjorie.

Zij is als verbinder actief in de Generalenbuurt namens Buurt in Bloei van WIJEindhoven. Verbinders koppelen bewoners die iets willen aan elkaar, brengen in kaart wat mensen willen of kunnen, stimuleren mensen om actief te zijn en helpen wijkorganisaties en denken mee.

Marjorie is nu een jaar actief in de Generalenbuurt en de Oude Gracht. Je kunt haar tegenkomen op straat, aan de deur, tijdens bijeenkomsten of in buurthuis De Uitwijk. 

Bij inwoners die willen weten waar ze goed in zijn of waar hun kracht ligt, kan Marjorie een talentenscan afnemen. “Daarna kijken we samen wat je met die talenten kunt doen.”

Dit is Erika.

Zij werkt voor de Gemeente Eindhoven en is de gebiedscoördinator voor onder meer de Generalenbuurt. Dat betekent dat ze aanspreekpunt is voor de organisaties in de buurt en voor bewoners. Het gaat dan om onderwerpen die voor meerdere bewoners van belang zijn.

Zij werkt voor de Gemeente Eindhoven en is de gebiedscoördinator voor onder meer de Generalenbuurt. Dat betekent dat ze aanspreekpunt is voor de organisaties in de buurt en voor bewoners. Het gaat dan om onderwerpen die voor meerdere bewoners van belang zijn.

“Het verbinden van al deze partijen is een belangrijk deel van mijn werk. Op die manier ontstaan korte lijntjes, kunnen we elkaar dus makkelijk vinden en voorkomen we dat we langs elkaar heen werken. Bovendien staan we samen een stuk sterker om tot oplossingen te komen.”

Zo probeert ze op allerlei manieren de buurt leefbaarder, veiliger en mooier te maken. Soms zie je dat letterlijk terug in de wijk. Zo zorgde ze ervoor dat er een graffitikunstwerk kwam in deze fietstunnel. Overigens is Erika ook degene die het initiatief heeft genomen om Generaal Speciaal op te zetten!

Dit is Mohamed.

Sinds april heeft hij zijn eigen slagerij aan de Generaal Coenderslaan: Slagerij Berkane. En sindsdien is het druk in de zaak. “Volgens mij is iedereen er blij mee”, lacht hij. Mohamed zelf is zeker blij. Hij zag op zijn oude werk het slagersvak en dacht: dat is iets voor mij. Via via kwam hij terecht hier in de Generalenbuurt.

Hij wijst trots naar de ingepakte stukken vlees in de vitrine. “Ik vind het leuk om ervoor te zorgen dat het vlees netjes is.” Hij maakt alles zelf. “Barbecue-pakket, lamsrack, merguez worstjes, brochettes, hamburgers. Wat mensen ook willen, ik maak het zelf!” Binnenkort verkoopt hij ook verse vleeswaren. 

Hij is zijn winkel nog verder aan het opbouwen. Hier en daar staan producten uit Marokko en Spanje. In een doos zijn verschillende kruiden opgestapeld. “Die komen nog netjes in een rek aan de muur. Dat ziet er toch mooi uit?”

Dit is Yvonne.

Ze woont 2,5 jaar aan het Generaal de Eerenspad, met asielkat Frodo en een deel van de tijd met haar twee kinderen. De buurt bevalt goed. “Het is heel groen, mooie bomen. En nu zijn ook de bloeiende bomen weer hun best aan het doen.” 

Yvonne is docent Nederlands op het Novalis College. Daarnaast geeft ze yoga-les in wijkcentrum De Uitwijk. Tijdens de lockdown ging de les gewoon door, buiten op het gras. Daar is ze sowieso regelmatig te vinden, bijvoorbeeld om te frisbeeën. “We spelen graag buiten.” 

Laatst had ze een schommel opgehangen aan een van de enorme bomen. “De buurtkinderen waren er heel blij mee. Helaas is hij kapot gemaakt door jongeren uit een andere buurt. Dat was jammer. Maar het leerde ons ook allemaal iets over omgaan met spullen in onze omgeving.” Binnenkort komt er een nieuwe schommel!

Dit is Ronald.

Ronald is nu 1,5 jaar met wijkagent in de Generalenbuurt en De Oude Toren. Dat doet hij met veel plezier. “Als wijkagent sta je een stuk dichter bij de burger dan wanneer je als agent bijvoorbeeld alleen op noodmeldingen werkt.” 

Veiligheid en leefbaarheid, daar staat Ronald voor. Hij probeert goed voeling te houden met wat er speelt, en zo problemen te voorkomen of op te lossen. 

Naast het werk in ‘zijn’ buurt, ondersteunt Ronald collega’s elders in Woensel-Zuid, staat hij als lid van de ME paraat bij bijvoorbeeld voetbalwedstrijden of springt hij bij wanneer dat nodig op Stratumseind of in de noodhulp.

Ronald heel benaderbaar, je kunt hem gewoon op straat aanspreken of een afspraak of melding maken via politie.nl. Of volg en bericht hem op instagram.

Hij wilde graag op de foto voor wijkcentrum De Uitwijk, om die in de spotlight te zetten. “Die plek is nog niet bekend genoeg in de buurt, vooral bij de nieuwe generatie.”

Dit is Niels.

Hij bouwt werelden. In zijn huiskamer staat een tafel volgebouwd met een landschap van gedetailleerde miniatuurhuisjes, wegen en bomen. Niels houdt van het knutselen. “Er staan dingen bij die ik gebouwd heb van koffieroerstaafjes en karton.” Maar hij werkt ook met gips, schuim, stro of takjes die hij op straat vindt.

In dit landschap speelt Niels regelmatig Warhammer. “Het fijnste is om echt samen te spelen rondom de tafel. Zo’n spel duurt makkelijk vier of vijf uur.” De basisminiaturen van je leger koop je in de winkel, daarna kun je de wezens en voertuigen beschilderen, verder aanpassen en steeds weer aanvullen. Niels heeft zelfs een aantal stukken gecombineerd met iets dat hij zelf ontworpen heeft en gemaakt heeft op zijn 3D-printer. “Iedere potje heb ik nieuwe poppetjes.”

Niels is altijd bezig. Hij is ook dol op koken, tuinieren, tekenen en 3D-ontwerpen. “Mijn huis puilt uit.”

Daarnaast heeft hij een wereld bedacht die hij niet fysiek heeft gemaakt, maar die al meer dan drie jaar de basis vormt voor een spel Dungeon & Dragons. Met een vaste groep speelt hij dit rollenspel waarbij spelers zelf keuzes maken vanuit het karakter dat ze zijn. Veelzijdige dobbelstenen bepalen mede het verloop. Ook dat universum breidt steeds uit. “Er komen steeds nieuwe gebeurtenissen en geschiedenissen bij.”

Dit is Abdul.

Hij is sociaal beheerder in jongerencentrum De Uitwijk. Het gebouw heeft verschillende zalen en activiteiten voor jongeren uit de buurt, en er buiten. “Het zijn vriendengroepen, met jongeren uit heel Woensel.”

Geen dag is hetzelfde. Het ene moment is hij bezig met praktische zaken voor het gebouw, het andere moment is hij in overleg met andere organisaties of collega’s, maar het liefst is hij met de jongeren zelf bezig. Er wordt muziek gemaakt, gechilled, games gespeeld en nog veel meer. “Ik heb zelf ook de nodige ervaring, in mijn eigen leven. Dat kan ik gebruiken om de jongeren sturing te geven.”

Abdul is in dienst van Lumens. Er is genoeg te doen in het jongerencentrum. Hijzelf is actief vanaf 2018, daarvoor werkte hij in Strijp.

Dit zijn Hans en Franka.

Midden in de wijk zit Restaria Oude Gracht. Over twee jaar bestaat de zaak 60 jaar. Hans en zijn oudere broer Jos hebben de zaak sinds kort overgenomen en zijn daarmee de derde generatie. De naam Restaria is nieuw en verwijst naar het aanbod dat een stuk breder is dan de reguliere friettent. Hier kun je ook terecht voor een lekkere lunch of een kopje koffie.

Restaria Oude Gracht heeft altijd een buurtfunctie gehad, vertelt Franka, moeder van Hans en Jos en nog steeds werkzaam in de zaak. Er zijn veel vaste klanten. “We zien ook regelmatig oud-bewoners die toevallig in de buurt moeten zijn.” Die kunnen dan genieten van bekend lekkers. “Wij maken heel veel van de artikelen zelf, en die recepten geven we natuurlijk steeds door.” 

Tijdens Corona bedacht de familie slimme oplossingen als een drive-in/walk-by, waarbij je vanaf de parkeerplaats met QR-code kon bestellen en het eten naar je werd gebracht. Vorig jaar is de hele zaak verbouwd. In de zomer komt er een terras. “Dan kun je lekker in de zon een kopje koffie drinken.”

Dit is Ad.

Volgend jaar zit hij 40 jaar in het bestuur van wijkcentrum De Uitwijk. Nog altijd is hij reuze-actief. Zo maakt hij met nog twee commissieleden elke twee maanden een wijkkrantje die deur aan deur wordt verspreid in de buurt. Mensen kunnen kopij aanleveren, of hij gaat zelf achter nieuwtjes aan. 

Ad zit in de activiteitencommissie van De Uitwijk. Een van de activiteiten die hij heeft opgezet is de koersbalclub. “Om sociale contacten op te doen én om mensen in beweging te krijgen.” Koersbal lijkt wat op jeu de boules. De ballen zijn ovaal waardoor je met een curve moet gooien. Ook de regels zijn anders. 

De koersbalclub van De Uitwijk is de afgelopen jaren een stukje kleiner geworden. Ad hoopt op nieuwe leden. “Koersbal is leuk voor jong en oud, en iedereen kan het leren. Mensen beginnen vaak  met ‘zie je wel ik kan het niet’, maar na twee weken krijgen ze het door.”

Dit is Rob.

Hij is conciërge van Basisschool Rapenland. Dat betekent natuurlijk dat hij het gebouw beheert, maar Rob is er vooral voor de kinderen. In de ochtend staat hij bij de ingang van school. “Dan kan ik ze een fijn onthaal geven en krijg je vaak meteen een indruk hoe het met ze gaat.” Ook is hij aanspreekpunt voor ouders als er bijzonderheden zijn.

Elke pauze loopt hij buiten samen met verschillende collega’s. “Zo houden we er toezicht op dat de pauze voor iedereen fijn verloopt.”

Rob was eerder werkzaam bij defensie en bij het waardetransport. In 2019 maakte hij een switch naar het basisonderwijs. Hier op Basisschool Rapenland voelt hij helemaal op z’n plek.